Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Κατασκευή αφίσας για τα ενδημικά πουλιά της Κύπρου και τοποθέτησή της σε όλες τις τάξεις του σχολείο για ενημέρωση των συμμαθητών μας.


Ενημέρωση από το Birdlife Cyprus για τα πτηνά της Κύπρου και κατασκευή φωλιών που θα τοποθετηθούν σε δέντρα τον Γενάρη 2022.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Κατασκευή κάδων ανακύκλωσης μπαταρίας, χαρτιού και πλαστικού και τοποθέτηση τους σε όλες τις τάξεις.

Μαθητές και μαθήτριες του "Οικολογικού Σχολείου" και "Χρυσοπράσινου φύλλου" κατασκεύασαν κάδους ανακύκλωσης μπαταρίας, χαρτιού και πλαστικού. 

Στην συνέχεια παραλήφθηκαν από τους Υπεύθυνους Περιβάλλοντος κάθε τάξης, μαζί με ενημερωτικά φυλλάδια για την ανακύκλωση που τοποθετήθηκαν στις πινακίδες, καθώς επίσης και οδηγίες για το άδειασμα των κάδων στους μεγαλύτερους κάδους ανακύκλωσης του σχολείου.



Το θέμα της ερευνητικής εργασίας μας για την φετινή χρονιά είναι "Προστασία των άγριων πτηνών της Κύπρου, των ενδιαιτημάτων τους και της ευρύτερης Βιοποικιλότητας, μέσα από την εκπαίδευση και την καλλιέργεια της Περιβαλλοντικής Συνείδησης". 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Δραστηριότητες που προγραμματίζονται στο σχολείο:
1. Πρόσκληση στο σχολείο μας αρμόδιου ατόμου του τμήματος δασών για ενημέρωση και εκπαίδευση ομάδας μαθητών.
2. Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου με τα προστατευόμενα είδη πτηνών της Κύπρου και ανάρτησή του σε όλες τις πινακίδες των τάξεων.
3. Τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης σε διάφορους χώρους του σχολείου.
4. Κατασκευή και τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης μπαταρίας, χαρτιού, πλαστικών, πωμάτων σε όλες τις τάξεις.
5. Δενδροφύτευση εντός και εκτός του σχολείου. Δημιουργία Βοτανόκηπου.
6. Οι μαθητές να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από εκπαίδευση, διαλέξεις, διαθεματικά μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων.
7. Μαθητές του σχολείου θα φέρουν στο σχολείο μικρές γλάστρες με δικά τους φυτά που ανάπτυξαν μέσα από μοσχεύματα, καταβολάδες, παραφυάδες. Στην συνέχεια θα πωληθούν σε παζαράκι στο σχολείο, με τα έσοδα να καταλήγουν στην επιτροπή πρόνοιας του σχολείου.
8. Ενημέρωση μαθητών και έναρξη προγράμματος τηγανοκίνησης. 

Δραστηριότητες που προγραμματίζονται στο περιβάλλον (πεδίο):
1. Επίσκεψη στα ΚΠΕ Αθαλάσσας και Κάβο Γκρέκο για ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών με την παρακολούθηση σχετικών προγραμμάτων.
2. Κατασκευή και τοποθέτηση φωλιών, ταϊστρών και ποτίστρων πουλιών σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός του σχολείου.
3. Σε συνεργασία με την Bird Life Cyprus, θα επισκεφθούμε την λίμνη Παραλιμνίου για παρακολούθηση πτηνών και συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.
4. Η μαθητική ομάδα θα πάρει συνεντεύξεις από ειδικούς και θα ετοιμάσει ερωτηματολόγια για τη μαθητική κοινότητα και τους πολίτες.

Δραστηριότητες που προγραμματίζονται για ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ μαθητικών ομάδων και μεταξύ εκπαιδευτικών:
1. Συνάντηση μαθητικής ομάδας και εκπαιδευτικών μια φορά την εβδομάδα, το διάλειμμα, για συζήτηση και επίλυση προβλημάτων και διεξαγωγή εργασιών/κατασκευών.
2. Επισκέψεις στο πεδίο και διεξαγωγή επιτόπιων δραστηριοτήτων, μέσα από τις οποίες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κληθούν να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση των εργασιών τους.
3. Συνεργασία μαθητικής ομάδας και εκπαιδευτικών και προετοιμασία τελικών εργασιών (παρουσιάσεις, βίντεο).

ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Στο σχολείο:
1. Διάλεξη στο σχολείο από την ομάδα των μαθητών που συμμετέχουν στο Χρυσοπράσινο Φύλλο και ενημέρωση όλης της μαθητικής κοινότητας του σχολείου μας.
2. Ενημέρωση καθηγητικού Συλλόγου κατά την ημέρα του εκπαιδευτικού.
3. Κατασκευή ενημερωτικού υλικού και αφίσων και τοποθέτησή τους στις τάξεις.
Στον τοπικό δήμο ή κοινότητα:
1. Κατασκευή ενημερωτικού υλικού και τοποθέτησή τους σε περίοπτη θέση στο Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρους.
2. Κατασκευή Ιστοσελίδας και λογαριασμού στο Instagram για ανάρτηση άρθρων, βίντεο και φωτογραφιών από τις δράσεις μας.
3. Δημοσίευση δραστηριοτήτων μας σε τοπικά και Παγκύπρια ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Στην επίσημη Παγκύπρια Τελική Εκδήλωση του Προγράμματος:
1. Δημιουργία ταινίας που θα περιλαμβάνει συνοπτικά τις δράσεις του προγράμματος.
2. Παρουσίαση αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων που θα πραγματοποιηθούν.
3. Προετοιμασία σχετικής παρουσίασης με τις δράσεις του προγράμματος.

Στο ευρύτερο κοινό και στα ΜΜΕ:
1. Δημιουργίας Ιστοσελίδας και λογαριασμού στο Instagram για ανάρτηση άρθρων, βίντεο και φωτογραφιών από τις δράσεις μας.
2. Δημοσίευση δραστηριοτήτων μας σε τοπικά και Παγκύπρια ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
3. Προώθηση της μελέτης μας σε άλλα σχολεία, κοινότητες και στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους, όπως παρουσιάσεις, ηλεκτρονικά μέσα κ.α.

Χρυσοπράσινο Φύλλο

Το «Χρυσοπράσινο φύλλο» αποτελεί διακρατικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Σ’ αυτό συμμετέχουν 28 Γυμνάσια και Λύκεια (14 από την Κύπρο και 14 από την Ελλάδα) τα οποία ανά δυάδες συμπράξεων σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και εκπονούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.


Σκοπός του προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι να προωθήσει τη συνεργασία μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών, υπουργείων, συνδέσμων γονέων και κηδεμόνων, τοπικών δήμων και κοινοτήτων και περιβαλλοντικών φορέων για την παροχή στους/στις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς των δύο χωρών ευκαιρίες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά εγγράμματοι ενεργοί πολίτες ευαισθητοποιημένοι και για τα θέματα του περιβάλλοντος.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

Η δημιουργία γνωσιολογικών και αξιακών προϋποθέσεων στα παιδιά, ώστε να έχουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές σε ζητήματα προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας ζωής και της βιωσιμότητας της ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις παιδαγωγικές πρακτικές.

Η ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα και η προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Κάθε πρόγραμμα καθώς και οι συμπράξεις ανάμεσα στα Ελλαδικά και Κυπριακά Σχολεία έχουν διάρκεια δύο χρόνων. Τον πρώτο χρόνο πραγματοποιούνται ανταλλαγές επισκέψεων των εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων σχολείων. Στις προπαρασκευαστικές αυτές συναντήσεις τίθενται οι στόχοι και επιλέγονται τα θέματα τα οποία θα μελετήσουν, καθώς και ο προγραμματισμός των εργασιών. Τον δεύτερο χρόνο πραγματοποιούνται οι ανταλλαγές των μαθητών/τριών με την πρακτική της αμοιβαίας φιλοξενίας.